: 10 1830 -

10 ΛΕΠΤΑ 1830 - Η Τεκμηρωση Επαναχραξης Καταργε Δημοσιευμνες Μτρες  που Δεν Υπρξαν.

Δο Βασικο Τποι ως «Ονματα» Αποχωρον, Μια Να Ποικιλα Προστθεται

 

Συγκρνοντας εμπροσθτυπους λλων μητρν σε νομσματα 10 Λεπτν 1830 για καιρ τρα, χοντας βση τη διαθσιμη στο ευρ κοιν μελτη, οι διαφοροποισεις που υπρχαν μεταξ τους μοιαζαν στα μτια των πολλν απλ ασμαντες. Οι ενασχολομενοι τις βρισκαν μικρς για να εναι πολ ουσιαστικς - μως οτε και αμελητες τις λεγες αλλ συγκρσιμες.

Μλιστα ταν κι η γειτονικ θση τους στην παραγωγικ αλυσδα των νομισμτων, με την αλληλουχα που εμες σμερα δεχμαστε ως σωστ, η οποα επαξανε καθλου δικα τις δη αρκετς υποψες. Εναι πολ πιθαν δηλαδ το σενριο της συνπαρξης. Να τοποθετηθε πνω στην πρσσα για να χρησιμοποιηθε η μια μτρα αμσως κατπιν της λλης με ελχιστη χρονικ παση της παραγωγς.    

 

Σμφωνα με την ονοματοδοσα κατ Peter A. Chase στο ργο του The Coins of Modern Greece, 1828-1831, γνεται λγος για τον εμπροσθτυπο Υ σε σγκριση με τον ΑΑ πως και για τον AD σε αντιπαρθεση με τον AH.

 

Επιπλον μελετθηκαν δυο νομσματα της ποικιλας 301-Z.v τα οποα στην εμπρς πλευρ χουν πολλς μικρς διαφορς αλλ προρχονται απ την δια μτρα Ζ (εικ. 1 & εικ. 2).

 

εικ. 1        Παρθεση εικνας 1

 

εικ. 2       Παρθεση εικνας 2

 

Το πρβλημα θα λνονταν με τη σγκριση κατπιν τατισης διαφανειν ξεχωριστ του κθε ενς ζεγους μεταξ του μπροστ απ φωτειν πηγ- μια αποτελεσματικ μθοδος για την οποα εχα ακοσει πρτη φορ πριν απ χρνια απ το φλο, καταξιωμνο συλλκτη νομισμτων και ερευνητ κ. Ορφα Αρκομνη. Η απντηση δθηκε μετ απ την προσεκτικ σγκριση των αντιγρφων υψηλς ευκρνειας σε διαφνειες (slides μεγθους φλλων Α4) των αμφισβητομενων και ρα υπ διερενηση εμπροσθτυπων.  

 

Τα αποτελσματα της ρευνας κατδειξαν πειστικ τι οι εμπρς τποι στα νομσματα 302, 303, 304, 305 και 306 δεν χουν προλθει απ «κποια» μτρα ΑΑ, πως θεωροσαμε μχρι πρσφατα, αλλ απ τη μτρα Υ μετ απ επαναχραξη.

Μετ την «επμβαση» του χαρκτη η σημαντικτερη διαφορ στο ανγλυφο των νων νομισμτων που τυπνονται εντοπζεται στις μακρτερες φλγες της δεξις πλευρς πως παρατηρομε το Φονικα.

 

Το αντστοιχο συμβανει και με το δετερο ζευγρι. Η μτρα που ως σμερα χαρακτηρζαμε ΑΗ τελικ δεν υπρχει. Ο εμπρς τπος στα νομσματα της ποικιλας 317 χει επσης σφραγιστε απ την αρχικ μτρα AD αλλ αφο αυτ εν τω μεταξ επαναχαρχθη.

Στα νομσματα αυτς της ποικιλας (317) οι πιο ντονες διαφορς εστιζονται στη μεγαλτερη κεφαλ του Φονικα, με το ιδιατερα προβεβλημνο ρμφος αλλ και στο κατ πολ μεγαλτερο σε μγεθος ‘ω’ της επιγραφς ‘αωκα’ στο ξεργο.

 

Χορηγς των διαφανειν της μελτης ταν ο Peter Chase που αρχικ ασχολθηκε με την πιθαν επαναχραξη των δυο μητρν και ξεκνησε τη συζτηση.

 

Τλος, απ τη σγκριση των εμπρς τπων Ζ στα δυο νομσματα της ποικιλας 301 οι παρεμβσεις κατ την επαναχραξη της μτρας αφορον περισστερα σημεα και ως εκ τοτου η παρεμβολ της τεχνικς εργασας του χαρκτη γνεται εκολα διακριτ. Οι διαφορς αυτς φανονται εντς κτρινων κκλων στην παρακτω εικνα:

 

Παρθεση εικνας 3

 

γινε ξεκθαρο πλον τι το 301 εμφανζεται σε δο ποικιλες: 301a-Z1.v και 301b-Z2.v. Εναι σχεδν ββαιο πως η επαναχραξη της μτρας Ζ πραγματοποιθηκε για κποιο λγο πολ πρωρα καθς τα νομσματα της πρτης ποικιλας (301a-Z1.v), σα δηλαδ τυπθηκαν απ την αρχικ κατσταση της μτρας πριν την επαναχραξ της, εμφανζονται εξαιρετικ σπνια εν αυτ που παρχθηκαν κατπιν συναντνται ως επ το πλεστον και εναι κοιν (301b-Z2.v).

 

Ως συνπεια των σων περιγρφηκαν παραπνω, χουμε απ εδ και στο εξς τη μετονομασα των ποικιλιν με εμπροσθτυπο Υ σε Υ1, των ΑΑ σε Υ2 και αντστοιχα των AD σε AD1, των AH πλον σε AD2.

Οι κωδικο ΑΑ και ΑΗ θα παραμενουν προς το παρν ορφανο μχρι να βρεθον εμπροσθτυποι αδημοσευτοι μχρι σμερα, βεβαως ταν και εφσον βρεθον, προκειμνου να τους δοθον ττε αυτς οι ονομασες-κωδικο κατ σειρ προτεραιτητας.   

 

Στη λστα που ακολουθε παρατθενται οι ονομασες των ποικιλιν πως χουν πλον μεταβληθε καθς και η προσθκη της νας:

 

299-Y1.t

300-Y1.u

301a-Z1.v

301b-Z2.v

302-Y2.v

303-Υ2.w

304-Y2.x

305-Y2.y

306-Y2.z

311-AD1.ab

312-AD1.ac

317-AD2.af

 

Θεωρθηκε απαρατητο να συνταχτε μεσα αυτ το ρθρο και να δημοσιευτον οι τελευταες πληροφορες χωρς χρονοτριβ προς λους που ενδιαφρονται. Σκοπς του οι προσαρμογς που πρπει να γνουν σε συλλογς εφσον οι ποικιλες φρουν την κατ Peter Chase κωδικοποηση καθς η επμενη Γ! κδοση της μελτης του, που ασφαλς θα περιλβει αυτς τις αναθεωρσεις, δεν αναμνεται να κυκλοφορσει στο κοντιν μλλον.

 

Ωστσο κατ το ενδιμεσο διστημα, εν ανταλλσσουμε απψεις για αυτ τα νομσματα που αναφρθηκαν, κατ’ ιδαν δημσια, γραπτ προφορικ, το προσδκιμο εναι να εννοομε λοι ‘το αυτ’. Να χρησιμοποιομε σο το δυνατν οι περισστεροι ενημερωμνες πληροφορες σχετικ με το τι ντως λειτοργησε και τι χι κατ τη νομισματικ παραγωγ εκενης της κρως ενδιαφρουσας εποχς. τσι θα εμαστε σε θση να εξγουμε ακριβστερα συμπερσματα ερευνντας με περσσια διθεση αυτ που κατφεραν να φτσουν ως εδ, μσα απ πολμους και χλια – μρια δειν.

Εμαστε μως ευτυχες που βρσκονται σμερα στα χρια μας.

Πιο πρα; Εθε κι οι επμενοι, σε ποιους κι αν βρσκονται, ανλογα να τα εκτιμσουν!

 

 

 

Κωνσταντνος Δλλιος

??????????? ??????????? ??????
??????? 15?, ??????, ?????, ?? 10554
???.:(+30) 210-3215678, FAX: (+30) 210-3242530
info@nomisma.gr